От настоящото статукво и плоския налог пострадаха бедните и средната

...
 
От настоящото статукво и плоския налог пострадаха бедните и средната
Коментари Харесай

Прогресивното облагане=европеизиране на данъчната система

  От актуалното статукво и плоския данък пострадаха бедните и междинната класа, а се облагодетелстваха най-богатите
 

 

На 11 септември тази година съдружие „ Солидарна България “, паралелно с други неправителствени организации, синдикати и извънпарламентарни партии стартира акция за данъчна нормализация, наречена  „ Да спрем машината за неравноправие! За обективни налози “. В продължение на съвсем два месеца икономисти, социолози, философи, адвокати, политолози, учители, публицисти, бизнесмени и еколози показаха поддръжката си за двете претенции:

• необлагаем най-малко за приходите до размера на минималната работна заплата (което ще се отрази незабавно на покупателната дарба на всички домакинства)

• намалено ДДС за артикули от първа нужда – съществени храни, медикаменти, вода, детски храни, книги и учебници

Подкрепа дойде и отвън страната – евродепутатът и синдикалист Костадинка Кунева беше измежду първите изпратили приветствено писмо, след това ни даде и няколко десетки подписи, на хора които тя персонално е привлекла към идеята, откакто е разяснила на свои близки и познати какъв брой изкривена е данъчната система в у нас.

Заместник-председателят на Европейския парламент Димитриос Пападимулис също изрази съпричастност с данъчната самодейност: „ В свят на възходящо неравноправие и раздалечаване на районите, битката за обективни налози и народна власт би трябвало да е крайъгълен камък на нашите дейности. Приветствам самодейността и се надявам на положително развиване за народа на България. “

Генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини при визитата си в България през последния месец съобщи във връзка с данъчната ни система: „ Мога да кажа единствено, че това е извънредно решение. Бедните да заплащат повече от богатите даже е антидемократично. “

В самодейността се включиха и голям брой обособени жители в персонално качество от разнообразни елементи на страната – Горна Оряховица, Павел Баня, Елхово, Русе, София… Огромна беше помощта от структурите на КТ „ Подкрепа “ от цяла България, 18 000 подписа бяха събрани с помощта на членовете на профсъюза. Всички те изпращаха събирани персонално от тях и техни познати подписи в поддръжка на двете претенции. В полето „ забележка “ постоянно се забелязваше коментар: „ Детски за всички деца! “

Цялата тази сила към този момент даде резултат. От една страна доста хора, в това число набедени за „ специалисти “ лица, схванаха по какъв начин се пресмятат и удържат налози върху приходите на физически лица. Нещо, което не знаеха, само че все пак даваха и не престават да дават препоръки за стопански промени и опазване на актуалната данъчна система.

От друга страна жителите към този момент приказват за данъчна и обществена политика. Данъците не са тематика табу. Не са непокътната за икономисти и финансисти територия. Това дава вяра, че в публичните диспути може да се случи качествена смяна от разногласия за размера на групата на дебилите към разискване на действителни ограничения, които ще доведат до възстановяване на виталния стандарт на всеки български жител. А когато знаеш какво искаш, има късмет да го постигнеш.

Днес представители на самодейността „ Да спрем машината за неравноправие! За обективни налози “ бяха признати от Комисията по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите към Народното събрание. След като бяха разисквани детайлно двете претенции, 30 683 подписа бяха импортирани в деловодството на Народното събрание. Председателят на комисията господин Антон Кутев пое ангажимент въпросът да бъде разискван в идващите дни и на публично съвещание.

„ Настояваме за европеизиране на данъчната система в България посредством въвеждането на две ограничения, които работят в целия Европейски съюз “, изясни на брифинг в коридорите на Народното събрание координаторът на гражданската самодейност Мирена Филипова. Ивайло Атанасов, също част от самодейността, подсети, че в свои рекомендации към България ЕК отбеляза обстоятелството, че данъчното облагане и обществените прехвърляния не понижават неравенството. А това са двата съществени инструмента, които може и би трябвало да употребява страната за балансиране на връзките в обществото.

След 10 години агитация следва за следващ път от началото на акцията да напомним, че от данъчния прелом пострадаха освен най-бедните, само че и междинната класа, чиито данъци върху приходите се усилиха с 463%. Единствените, които завоюваха, бяха високодоходните групи – с доходи над 20 пъти минималната работна заплата. Техните налози понижиха с 32%. Потреблението стабилно понижава. И защото днешната дата е символна, предлагаме откъс от отчет на Националния статистически институт от 2017 г.:

„ Измененията в покупателната дарба на семействата през последните години демонстрират, че към момента приходът на семействата е непълен, с цел да поддържа равнището на ползване от 1989 година. “

Признание за вредата върху потреблението в резултат на данъчния прелом можем да открием и доклада за развиването на стопанската система, направен от Министерството на финансите през 2008 г. Изводът – потреблението понижава, заради увеличената данъчна тежест за семействата! Това са част от аргументите България да е преди всичко по неравенства и беднотия в Европейския съюз.

През идната седмица представители на гражданската самодейност „ Да спрем машината за неравноправие! За обективни налози “ ще се срещнат с парламентарната група на ГЕРБ, БСП, както и с Комисията по труда, обществената и демографска политика. Данните, анализите, оценките, в това число рекомендациите на Европейската комисия еднопосочно поддържат настояванията на самодейността. Редно е народните представители да се вслушат в гласа на повече от 30 000 от своите гласоподаватели, които не желаят нищо повече от европеизация и нормализация на данъчната система в България.

Ваня Григорова, ръководител на Сдружение „ Солидарна България ”
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР